Czego jeszcze nie wiesz o warzywach?

To, że warzywa są zdrowe, wie zapewne każdy. Najnowsze informacje od fachowców z zakresu żywienia dowodzą jednakże, że mimo wszystko ich nie docenialiśmy. Po pierwsze zbyt często sięgamy po mięso. Nasze przyzwyczajenie do twierdzenia, że mięso jest wyznacznikiem pewnego dobrobytu sprawiło, że niemal każde danie główne jest mięsne, a do tego tłuste. A każda potrawa oparta na warzywach jest mimo wszystko z dodatkiem tłuszczu. To duży błąd. W skrócie mówiąc: jemy zbyt dużo mięsa i zbyt często jemy za tłusto. Warzywa są dodatkiem, a tymczasem powinno być dokładnie odwrotnie. Informacje od fachowców z zakresu żywienia są jednoznaczne: większość chorób cywilizacyjnych wynika z faktu, że źle się odżywiamy.

Tymczasem to właśnie warzywa mają wszystko to, co jest potrzebne, by wspomóc nasz organizm. Witaminy, mikro i makroelementy… Powinniśmy je dostarczać regularnie do naszego organizmu. W niewielkich ilościach, ale około pięciu razy dziennie. A do tego wszystkiego, warto byśmy sięgali po warzywa z różnych grup kolorystycznych. Im większa rozmaitość, tym szerszy zakres witamin po które sięgamy. Tylko na bieżąco śledząc informacje od fachowców z zakresu żywienia, możemy zastosować się do najważniejszych wytycznych, a tym samym uratować nasze zdrowie. Prawdą jest, że często naukowcy reagują z pewnym opóźnieniem. Pojawia się problem – a ostatnio jest to otyłość – i naukowcy badają zaistniały stan rzeczy i starają się zapobiec kumulacji problemu. Tak jest i z kwestią wpływu na nas jedzenia tłustego.

Powinniśmy posłuchać rad dietetyków i docenić smak i wartość warzyw.