Jak wybrać najlepszy nóż do kuchni?

Żaden kucharz w kuchni nie poradzi sobie bez noża. Szczególnie ci, dla których gotowanie jest zawodem lub ci, którzy uwielbiają spędzać czas w kuchni cenią sobie jakość tego sztućca. Dobry nóż ułatwia pracę, sprawia że staje się ona przyjemnością. A prawdziwego profesjonalistę poznamy właśnie po tym, że noże w jego kuchni będą najwyższej jakości. Jak jednak odróżnić noże luksusowe od zwykłych? Jak wybrać te, które – poza spełnianiem doskonale swoich funkcji – będą ozdobą kuchni? Specjaliści są zgodni co do jednego: aby przekonać się o zaletach danego noża, należy go wypróbować. W lepszych sklepach, oferujących najlepsze sprzęty i akcesoria kuchenne, znajdziemy tylko noże renomowanych firm, testowane i polecane przez najlepszych kucharzy świata.

I ci polecają najczęściej noże niemieckie lub te od japońskich producentów. Które wybrać? Japońskie ostrza wyróżnia doskonała stal z domieszką żelaza, która pozwala na stworzenie noży wyjątkowo ostrych. Są one kute w tradycyjny sposób od wieków i stąd też ich wysoka cena. W tym jednak wypadku nikt nie zaprzeczy, że produkt jest warty swojej ceny. Niemieckie noże to nowoczesność (co nie znaczy, że wśród japońskich producentów nie znajdziemy nowoczesnego designu), które zachwycają wyglądem od pierwszego wejrzenia. Najlepsze niemieckie firmy mają długą tradycję, podczas której niejednokrotnie ulepszały technologię, nigdy jednak nie decydując się na rezygnację z jakości.

Duży nacisk kładą jednak również na wygląd i decydują się na, na przykład, niezwykle gustowne drewniane rękojeści.