Patelnie, o których marzy każda Pani Domu

Bez patelni w kuchni trudno o najmniejszy krok. To jeden z najważniejszych sprzętów. Dobra patelnia nie jest tania, ale jeśli interesuje Cię testowany sprzęt kuchenny, który będzie służył Ci lata, a nie „tymczasową” patelnię, to pieniędzy nie będziesz szczególnie szczędził.

By patelnia była dobra, musi być trwała (jest przecież bardzo często wykorzystywana) i wysokiej jakości (by dania się nie przypalały i, by jej wierzchnia powierzchnia nie ulegała uszkodzeniom). Dlatego szukać jej powinniśmy w najlepszych sklepach. Nie ma większego sensu kupować co roku nowej patelni, bo ostatecznie wydamy tyle, ile byśmy wydali kupując od razu taką dobrej jakości.

Ale jak konkretnie zdobyć taki testowany sprzęt kuchenny? Oczywiście trzeba udać się do odpowiedniego sklepu. Tam wystarczy spytać o firmy oferujące atestowany sprzęt. Sprzedawca będzie nam umiał doradzić, które modele sprawdzają się najlepiej.

My sami wiemy do czego będziemy ową patelnię wykorzystywali, a doradca podpowie nam, która wyda się odpowiednia. Jeśli zaś sądzisz, że wybór między patelniami nie jest wielki, to zwyczajnie się mylisz. To nie tylko kwestia materiału, ale też kształtu, grubości i głębokości.

Najlepszy testowany sprzęt kuchenny, to naprawdę spory wybór. Musimy wiedzieć, jak trwała musi być nasza patelnia, czy zależy nam na tym, by łatwo się ją czyściło, no i oczywiście – co będziemy na niej smażyć. Jeśli chodzi o rodzaje patelni ze względu na materiał, to wyróżniamy patelnie miedziane, aluminiowe, ceramiczne, żeliwne, tytanowe, teflonowe i stalowe.